Miruna Stie

Ginecologii avertizează: dacă ai aceste simptome menstruale, mergi la doctor chiar acum

Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări prin care trece corpul unei femei pentru a o pregăti de o posibilă sarcină. Ciclul menstrual reprezintă perioada dintre ziua 1 a mentruției și ziua 1 a menstruației următoare. Cu toate că durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durată de 21 pana la 35 de zile este considerat normal.

Ciclul menstrual este normal pentru fiecare femeie. Este un semn că organismul, adică organele reproducătoare, funcționează în mod normal. Uneori, pot apărea modificări minore, cum ar fi întârzierea sau repetarea timpurie, care sunt normale, dar dacă ai dureri severe, sângerare intensivă sau crampe, contactează un medic.

Iată 6 simptome pe care nu trebuie să le neglijezi:

1. Simptomele PMS insuportabile

Tulburarea dismorfică premenstruală este o condiție a sindromului premenstrual, care include simptome cum ar fi schimbările de dispoziție, poftele alimentare necontrolate, anxietatea, depresia, pierderea controlului și furia. Toate acestea pot fi foarte neplăcute, și totuși, dacă ți se prescriu unele antidepresive timp de o săptămână sau de o lună, s-ar putea să te ajute foarte mult.

2. Hormoni distrienți

Unele simptome ale afecțiunilor medicale, cum ar fi depresia, artrita sau diabetul se intensifică în timpul ciclului. Consultă medicul pentru –ți prescrie câteva medicamente pe care să le iei înainte de ciclu, iar acestea te pot ajuta să te simți mai bine și să treci cât mai ușor peste această perioadă.

3. Sângerări excesive sau cicluri mai lungi de 10 zile

Sângerarea excesivă poate fi rezultatul unor probleme de sănătate, cum ar fi polipi, fibroame sau adenomioză (atunci când țesutul endometric crește în interiorul mușchilor pereților musculaturii uterului) care poate provoca anemie. Dacă ai aceste probleme, vei avea nevoie de o intervenție medicală instantanee. Sângerarea poate apărea și din cauza hiperplaziei sau miomei.

4. Sângerări anormale

Dacă întâmpini o sângerare anormală între două cicluri, aceasta poate fi normală, mai ales dacă iei pilule contraceptive. Totuși, este recomandabil să te adresezi medicului tău. Ceea ce ar putea însemna, de asemenea, este un chist ovarian, celule pre-canceroase sau fibroame.

5. Crampele intensive și bruște

Dacă te confrunți cu unele crampe care îți provoacă durere insuportabilă, s-ar putea să suferi de endometrioză. Aceasta este o afecțiune de sănătate care se întâmplă atunci când celulele care cresc în interiorul uterului cresc către peretele exterior, provocând astfel dureri anormale și teribile. Aceste simptome pot apărea în orice moment și multe femei care sunt diagnosticate cu aceasta au o menstruație dureroasă, chiar și de la o vârstă fragedă.

6. Absența menstruației

Dacă ciclul lipsește de două sau mai multe ori ș ești sigură că nu ești însărcinată, cauzele pot fi alte condiții de sănătate. Ai putea avea probleme tiroidiene, dezechilibru hormonal, o dietă severă, exerciții excesive, menopauză prematură sau stres. Această absență poate duce la creșterea celulelor anormale, care este o condiție potențială înainte de cancer. Astfel, ginecologul trebuie să îți facă un test de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor și tiroida, în afară de cele obișnuite. El trebuie, de asemenea, să verifice dacă ai ovare polichistice.

loading...

Comentarii